Op zaterdag 3 november werd de tweede toertocht van dit najaar gevaren; naar Amsterdam dit keer. Het is een onverwacht zonnige dag met wind (3 – 4 beaufort). 15 leden verzamelen zich tegen tienen rond organisator Bert, die met een lijst in de hand de bootindeling regelt. 2 boten liggen al in het water, niet veel later glijdt ook de 3e boot het water in en kunnen we na instructie van Bert op weg.
Op het Noordzeekanaal is het rustig; de oversteek gaat gemakkelijk. Stuurboordwal houden! Zeker ter hoogte van Loetje waar een cruiseschip, geflankeerd door 2 sleepboten klaar ligt om dwars op het vaarwater getrokken te worden, daarna achteruit het dok in. De scheepvaart wringt zich er langs.
Bij de Houthaven draaien we Amsterdam in en komen in rustiger vaarwater: een mooie brede gracht die ons langs het Marnixbad, het hoofdbureau van politie, het Leidseplein en het Rijksmuseum voert. We worden toegejuicht vanaf de bruggen en veel op de foto en film vastgelegd, zeker bij het Rijksmuseum, als we tussen de rondvaartboten roeien.
We leggen op de afgesproken tijd bij roei- en zeilvereniging “De Amstel” aan de steiger vast, worden hartelijk verwelkomd en drinken in de gezellig drukke kantine koffie met bijbehorende krentenbol.
Na de stuurwisselingen roeien we door het Zuider Amstelkanaal richting Amsterdam West en draaien even voorbij het Olympisch Stadion de Schinkel op, tot we weer bij ons beginpunt in de Houthaven komen.
Ook nu gaat de oversteek over het Noordzeekanaal goed en tegen de wind in roeien we richting Zaan. Even bijliggen vanwege de golven van een duwboot die tot de rand van de roeiboot komen, dan stuurboord uit de Zaan op en tegen half drie liggen de boten, schoon en droog, weer op hun plek.
Bert en Tony, dank voor de organisatie en we kunnen niet wachten op de volgende tocht!