Skip to main content

Deze laatste marathon op de kortste dag van het jaar telt mee als eerste marathon voor 2020. Rond en door Amsterdam over 54 kilometer roeiwater. ZZV had ingeschreven met een heren en een mixed team. Tony, Jan, Karel, Richard en Albert in de Iris Tangerink en Nicole, Eric, Pieter V. Iris en ondergetekende in de Jonge Dirk.

Tony en Eric hadden de boten de vrijdag al naar Amsterdam gebracht dus bij de organiserende vereniging RIC eerst nog even aan de koffie in afwachting van de toerploegen die als eerste van start gingen. Om 9.30 uur het water op en even voor 10 uur werden we weggeschoten. Vanaf de Omval de Weesper Trekvaart op met Eric aan de stuurtouwtjes. Een voorzichtig zonnetje en bijna geen wind. We lagen direct lekker in het veld en liepen al vlot in op de voor ons gestarte ploegen. Langs de Bijlmer richting Driemond en de mooie Gaasp op.

Door het winterseizoen geen recreatievaart dus alle ruimte. Bij Driemond stuurboord uit onder de brug door en de Gein op. Een mooi veenriviertje waar je in de zomer ook heerlijk langs kan fietsen (weet ik uit ervaring) Net voor de stop bij Abcoude werden we hard ingelopen door een heren C4 van Viking. Even ruimte geven en aanhaken maar. Na 19 kilometer werden we afgevlagd voor het eerste traject. Door een smal stukje water met peddels en pikhaak richting centrum Abcoude. Hier lag een gedeelte van de Midwintervloot stil. Er werd even gegeten, gedronken of er werd opzichtig ondergoed gewisseld.

Eric nam de gelegenheid waar om op private property tegen een nietsvermoedende boom zijn blaas te ledigen (de waakhond waarmee werd gewaarschuwd voor onbevoegd betreden liet zich gelukkig niet zien) Hier was tevens de gelegenheid om te wisselen. Nicole sturen en Eric roeien. Ondertussen waren ook de achter ons gestarte heren van ZZV aangesloten zodat we even konden bijpraten. Na een klein kwartier werden we wederom gestart en met de ZZV mannen in ons kielzog gingen we weer volle bak aan. Over een stukje Angstel en het Abcouder Meer richting Ouderkerk aan de Amstel. Dit is voor de meeste marathonroeiers een bekend traject omdat we dit tijden de Hart van Holland Marathon in tegengestelde richting roeien. Het was nog steeds prima weer en het roeien ging heerlijk. Over de Holendrecht en Bullewijk konden we de ZZV mannen steeds achter ons zien. Bij Ouderkerk stuurboord uit de brede Amstel op.

Merkbaar dieper water nu zodat we met een mooie snelheid van ruim 12 kilometer gezamenlijk met wat skiffs weer richting Amsterdam roeiden. Onze heren slaagden er maar niet in om het gat te dichten. Terug in Amsterdam bij RV Berlage naar de kant voor de volgende wissel. Nu ook een thermobroekwissel voor de stuur Iris. Helaas ging dit niet van het spreekwoordelijke “leien dakje” zodat de mannen ons nu tóch voorbij kwamen. Snel broek aan en de boot in en nu proberen aan te sluiten. Voor het Amstel Hotel stuurboord uit en door een mooi stukje Amsterdam via het Scheepvaartmuseum en NEMO de Oudeschans en Zwaneburgwal opnieuw de Amstel op. Iris stuurde zonder met haar ogen te knipperen strak door alle bruggen en grachten zodat we nog links en rechts ploegen inhaalden. De Prinsengracht, Brouwersgracht en daarna de Jacob van Lennepkade op. Aan het eind bakboord uit en nogmaals wisselen en Eric op stuur. Pieter en ik zaten nog steeds lekker op boeg en besloten om onze stuurbeurten voor vandaag over te slaan. Nu uitroeien en de boel heel houden. Met helaas wat tegenwind op de Kostverlorenvaart en de Schinkel richting het Olympisch Stadion Altijd zwaar die laatste loodjes.

Langs RV De Amstel en na vier bruggen voor de derde maal de Amstel weer op. Met een laatste krachtinspanning de laatste kilometer terug naar finish bij RIC. Moe maar voldaan de boten weer op de botenwagen en binnen weer lekker wat drinken en bijpraten. Daarna naar de jachthaven en de boel weer opgeruimd en aansluitend heerlijk gegeten in Zaandam.

Bij de uitslagen bleek later dat wij als mixed-ploeg (via een ingewikkelde omrekentabel) de eerste plaats hadden behaald. (4u.25.44)De heren ZZV een derde (4u.16.09) in de heren C4een prima resultaat in deze druk bezette wedstrijd.

Midwintermarathon 2019 teams