Skip to main content

Dinsdagmiddag al voorbereidingen getroffen voor onze deelname aan de Ringvaart 2019. Na een aantal jaren van afwezigheid door afgelastingen door het weer (te veel wind) Vorig jaar (té warm maar eigenlijk té weinig animo) En dan nog die memorabele editie 2016 waarbij ons vlaggenschip gedurende de race niet meer kon uitwijken voor een overstekend brughoofd. Met als gevolg een ingekorte acht en einde wedstrijd. Dit jaar wederom grote plannen: het baanrecord proberen aan te scherpen/verpulveren. De omstandigheden zagen er deze woensdagochtend goed uit. Wat bewolking en geen wind. Onze roeiploeg en een groot aantal supporters om 5.15 uur vanaf de roei richting Leidschendam.

Om 6.00 uur op lokatie de laatste handelingen aan de boot uitgevoerd. De pompen getest, wat tape om de riggers en de diverse eet-en drinkwaren dmv ductape of klemmetjes in de boot bevestigd. Om 7.30 uur met vereende krachten de boot het water in en om 7.50 uur gestart. Richting de Kaag zoefden we met zo’n 14 km/u over het gladde water. De bewolking trok open en onder een steeds blauwer wordende lucht haalden we reeds wat boten in. Via wat kleine plasjes stuurde Rianne ons snaarstrak door de bochten. Hier hadden andere stuurtjes zichtbaar meer moeite mee! Vervolgens stuurboord uit de Ringvaart op. Bij Nieuwe Wetering stond de walploeg bestaande uit Barbara, Leon, Brit, Iris, Laura en Sandra al klaar met de fiets. De eerste 30 kilometer liepen heerlijk en we BOBden (Burgers Op Bakboord) een aantal zwoegende studentenploegen in. Elk uurtje even een klein minuutje voor wat eten en drinken. Het gelletje van Eric was naar eigen zeggen qua calorieën vergelijkbaar met een vol bord macaroni met saus. De eerste plaslokatie bij Halfweg op 40 kilometer sloegen we na enig onduidelijk overleg over. Na ruim 50 kilometer begon de Man De Hamer ongenadig op mijn armen en benen te meppen. Afwisselend schoot de kramp van mijn armen naar mijn benen en daarna weer terug. Rianne heeft geruime tijd mijn gekreun en gesteun met bijbehorende gelaatsuitdrukkingen moeten aanhoren en zien (sorry nog daarvoor)

Bij 60 kilometer aan de kant voor Pissen bij Lisse. Ik ging even gestrekt op de kant liggen en overwoog serieus daar te blijven. Helaas hadden de overige ploegleden mij als slag weer nodig en stapte ik dus weer in. Bij de Kaag namen onze fietsers afscheid en wij doken de plas weer op. Gelukkig stond op de Kaag een strak windje op de boeg zodat ik de kramp en de ellende er weer een beetje uit kon trappen. Via Warmond weer bakboord uit en het rondje Ringvaart was volbracht. Nu nog even 15 kilometer naar de sluis in Leidschendam. Altijd zwaar die laatste paar kilometer maar opeens hoorden we onze fans schreeuwen. Met een strakke sprint meerden we aan voor de sluis. Beetje stram uit te boot en op de kant. De Tilmeisjes van Laga hesen ons schip uit het water. Wij hadden nu 45 minuten voor wat eten en drinken. Gezellig met z’n allen op het terras even bijkomen. Sterke verhalen etc. Maar na een half uurtje weer de boot opgezocht en aan de andere kant de boot weer in het water getild (Auw!) De laatste 12 kilometer ging heerlijk! Lekker temp 22 doorgetrapt en via Den Haag naar de laatste bocht bakboord uit. Vanaf de brug nog een sprint van 600 meter naar de finish waar we met een oorverdovend geschreeuw en applaus werden onthaald. Op de kant en bootje er weer uit (Auw, Auw!) Afriggeren boot uit elkaar, wederom sterke verhalen etc. Nog met de ploeg op de foto, goodybag en de uitslag.

Geen eerste maar vijfde en geen baanrecord. Maar wel weer een top dag met alle ZZV-ers beleefd. Met z’n allen terug naar Zaandam voor een pizza en daarna weer alle C-boten weer opladen voor ons roeiweekend in Gresiel (Auw, Auw!) Gelukkig één dagje om bij te komen. Mijn roeimaatjes Eric, Joy, Jan, Johan, Tony, Pieter en Richard en natuurlijk onze stuurvrouw Rianne die 100 kilometer opgevouwen heeft gezeten (Hulde!!!) en de eerder genoemde walploeg die ons mentaal hebben ondersteund allemaal bedankt en tot volgend jaar! ???? Laurens