Skip to main content

Waar zal ik eens beginnen? Een poffertje heeft twee kanten (oh nee, dat is een ander verslag). Eindelijk eens een roeievenement waar je niet op een belachelijke tijd je bed uit moet. Na een relaxed ontbijt om 11:00 uur naar de roei waar de meeste deelnemers al zenuwachtig aanwezig waren. De botenwagen achter mijn auto gehangen en gelukkig deden alle lichtjes het. Met Rob en Richard op weg en alle overige deelnemers met een enorme voorraad tassen in de achtervolging. De botenwagen en de nodige tegenwind en een losklapperend zeiltje resulteerde in een angstaanjagend brandstofverbruik van 1:5 maar als Rob en Richard niet bewogen werd het ietsjes beter.

Om 14:00 uur bij RV Wetterwille gearriveerd waar het al retedruk was met de overige 96 deelnemende ploegen. Met de botenwagen een plekje gevonden en snel afladen en de boten wedstrijdklaar maken. Ik bracht ondertussen de botenwagen weer weg naar de parkeerplaats. Na terugkomst waren beide boten al helemaal raceklaar. We wilden deze graag snel laten keuren want om 16:00 uur hadden wij een calorierijke maaltijd bij Pizza Pompeï in centrum Leeuwarden gereserveerd. De benodigde keurmeesters in een blauwe outfit waren echter nergens te vinden. Dus Richard en ik achtergebleven en de rest alvast naar Leeuwarden. Gelukkig kwamen na korte tijd de gewenste heren onze boten inspecteren. Alles was dik in orde totdat…… De zwemvesten waren niet voorzien van een officiele keuringssticker. Een plakkert van onze materiaalman voldeed volgens de heren niet. Dus weegschaaltje erbij en de CO2 patronen verwijderd en apart gewogen. Het zweet brak Richard en mij uit. Zouden we wel door deze strenge keuring komen? Gelukkig was alles en orde en konden ook wij snel naar Pompeï voor de maaltijd. Dit was weer prima in orde en om 17:00 uur vlugvlug terug naar Wetterwille. Hier was het al gezellig druk met zo’n 1000 roeiers.

Rond 19:00 uur stapte ik met Lisa en Saar in de boot voor het oproeitraject naar de Prinsentuin. Daarna gewisseld met de eerste dagploeg en op de wal gekeken naar de start. ZOEFZOEFVROEMMM startte zo’n 20 boten voor ons en wij (ZOEFZOEFVLUG) zette direct de achtervolging in. Via Wyns, Klaarkamsterbrug en Dokkum rukten beide ZZV teams op naar de de kop van de roeivloot. Nou ja, laat ik zeggen: ” Er werden op de eerste trajecten heel veel teams ingehaald”. Het als vierde gestarte (uiteindelijk winnende) Duitse team raasde met een ongelooflijke snelheid over het water. Na Dokkum keerden onze teams terug naar Klaarkamp waar nu de nachtploegen de boten overnamen. Ons team in de Liefde roeide nu met Lisa aan het roer en Saar en ik aan de riemen de nacht in. Heerlijk glad water onder een prachtige sterrenhemel en met zingende vogeltjes in het riet.

In Oudkerk de boot weer overgegeven en met onze nachtchauffeurs Wouter en Bowie naar Leeuwarden. Hier was team ZOEFZOEFVROEMMM haar stuurvrouw Anika kwijt die in het donker het einde van de steiger niet zag. Nat pak maar douche en droge kleren gelukkig in de buurt. Richard dus snel op de stuurplek en weer door. Drie minuten later ging er overigens nog iemand op dezelfde plek kopje onder. Vanuit Leeuwarden de Zwette op en zuidwaarts richting Sneek. Afwisselend roeien en in de auto gezellig kletsen. Ons laatste traject naar Sneek mocht ik sturen. Het was inmiddels rond 3:30 uur en nog heel donker waardoor het onderscheid wal en water bijna niet was te zien. Gelukkig ging alles goed en bij stempel-en wisselpunt Sneek mochten wij naar onze slaapplek in Woudsend. Prachtige locatie en na een lekkere douche snel naar bed.

Rond 9:00 uur weer wakker en rustig ontbeten met andere vroege vogels. Langzaamaan kwam iedereen weer beneden en wisselden we sterke verhalen uit. Om 11:00 uur weer op pad om te kijken of we de dagteams weer ergens konden treffen. Het was inmiddels stevig gaan waaien uit het noordoosten dus alles tegenwind.

Bij Bolsward troffen we onze teamgenoten weer en iedereen zag er nog fit uit en was vastbesloten om door te roeien naar Harlingen. Hier was dan weer de tweede grote wissel van de aftredende dagploegen naar de aantredende nachtploegen. Bij de resterende wisselplaatsen lagen wij heerlijk te zonnen in het groene gras om tussendoor onze teams (en ook anderen) hartstochtelijk aan te moedigen. Ondertussen had ons team het eerder gestarte ZOEFZOEFVROEMMM team al achterhaald. (Joepiedepoepie!)

Vanaf het tweede traject Franeker-Berlicum waren Lisa en ik weer aan de beurt met Saar aan de stuurtouwtjes. Nu merkten we ook direct hoe ongeloofelijk zwaar zo’n C2 is met alle uitrusting aan boord! Op dit traject hebben we 11 kilometer vol moeten trappen om nog enigzins vooruit te komen. Alleen maar volle wind tegen door het vlakke friese land. Met wat melige grappen en gezang haalden we toch het één na laatste wisselpunt waar we gelukkig even konden bijkomen. Onze andere roeiers weer snel de boot in en wij in de auto naar Deinum.

Ondertussen bleek dat we de cruciale eindtijd van 24 uur begonnen te naderen. Later finishen betekende: Geen 11steden kruisje! Om 18:15 uur met Lisa ingestapt voor het allerlaatste traject: 9 kilometer naar de finish bij Wetterwille. Vivian als stuur bracht bij ons nog de laatste reserves boven.
Op het woelige water van het Van Harinxmakanaal wisten we onder haar luide aanmoedigingen nog enkele voortploeterende ploegen in te halen. In de stad werd het water gelukkig wat rustiger. “Netjes blijven roeien!” dacht ik terwijl wij aan de laatste kilometer begonnen.

De laatste brug en daarna bakboord uit. De speaker kondigde onze komst al aan en onder luid gejuich uit honderden kelen (kunnen er ook enkele tientallen zijn geweest) stormden wij onder het finishdoek door. Het was volbracht! Binnen de tijd! Ook ons tweede team kwam niet veel later onder gejuich binnen. Snel de boten eruit en alles weer eraf. De traditionele friese koek gekregen en natuurlijk: Het Kruisje!

Na de maaltijd de botenwagen weer opgehaald en volgeladen en om 21:00 uur vertrokken naar Zaandam. Om 23:00 uur afgeladen en alles weer netjes in de loods en zowaar al om 1:00 uur in bed (na het bekijken van alle leuke foto’s en filmpjes)

Ik heb weer een fantastisch leuk weekend met jullie beleefd en heel veel respect voor alle rookies die hun eerste 11steden ervaring hebben beleefd. Super goed geroeid (en gestuurd!) Zeker omdat 20 ploegen buiten de 24 uur zijn gefinisht. Onze tijden: ZOEFZOEFVLUG 47e plek in 23 uur 05 min. 24sec. ZOEFZOEFVROEMMM 55e plek in 23 uur 18 min. 50 sec.

Verder nog veel dank aan Richard en Tony voor hun geweldige Excel schema’s van de boot en auto indeling, Indira voor het regelen van de geweldige slaapplek, Wouter (en Bowie) en Paul voor de gezelligheid het chauffeuren van de ploegen naar de wisselplekken. Sandra voor het regelen van de pizzeria. Remco voor het wederom ontwerpen en leveren van prachtige 11 stedenshirts waarmee we absoluut de show stalen. En natuurlijk Anika voor het weer snel invallen na de fri(e)(s)se dip (geen traditie van maken!)

Meer beeldmateriaal vind je in het ZZV foto jaarboek 2023.


Laurens.