Skip to main content

Afgelopen dagen vonden de Europese Kampioenschappen roeien plaats in Slovenië. Op het prachtige meer van Bled wist Olav Molenaar zilver te behalen in de 4- met zijn ploeggenoten Gert-jan van Doorn, Nelson Ritsema en Guus Mollee.

De vier is een jonge ploeg met Olav en Gert-Jan als nieuwe leden van de bondsequipe. Dat zij nu al een medaille behalen is bijzonder.

Olav is in 2009 op 10 jarige leeftijd bij ZZV met roeien begonnen. Hij bleek al snel aardig te kunnen roeien en na een aantal jaren op de Voorzaan kon hij bij het Spaarne bij de wedstrijd jeugd instappen. Vanuit daar ging het voorspoedig. Overwinningen bij de jeugd op de ergometer en op het water volgenden elkaar op. Hij kwam in beeld bij de roeibond. Hij mocht 2015 starten op de Coupe de jeunesse. De jaren daarna volgden er diverse EK’s en WK’s bij de junioren en de onder de 23.

Ook werd hij gescout door diverse universiteiten in Amerika. Hij heeft gekozen voor de University of California in Berkeley, waar hij 4 jaar met een beurs heeft mogen studeren en roeien voor Cal. 

Vorig jaar kwam hij terug naar Nederland en heeft hij gestreden voor een plek bij de Nederlandse roei equipe. Dat is gelukt en hoe! Eerst een zilveren medaille in Italië in de 2- met Gert-jan van Doorn en nu zilver op de Europese Kampioenschappen.