Skip to main content

Lang naar uitgekeken, oefentochtjes gemaakt, extra getraind op de ergometer en angstvallig de weerberichten in de gaten gehouden. Al diverse spannende mailtjes gekregen van de organisatie om in de stemming te komen en eindelijk is het dan zover: de weersvoorspellingen zien er goed uit en we gaan naar Winsum!


Woensdagavond zijn de meeste voorbereidingen al gedaan d.w.z. boten afgeriggerd en opgeladen, maar liefst 6 stuks! en donderdagmorgen de fietsen in de bus en gáán, zoals Bert zou zeggen😀
O ja, ook nog een kleine online cursus Gronings gehad van Bert, gelukkig blijft hij het hele weekend in de buurt om bij te springen bij eventuele spraakverwarring.
In de loop van de middag en avond komt iedereen aan bij Marenland, een schitterende locatie aan het water met trekkershutten, tenten, huisjes en zelfs de mogelijkheid om in een hotelkamer te overnachten. Heerlijk gegeten in het restaurant en toch nog redelijk op tijd naar bed. O als ik er maar niet uit hoef om te plassen vannacht, ons hutje heeft geen toilet…….ja hoor om een uur of 1 hoor ik het tikken van de regen en wordt mijn blaas ook wakker. Snel slippers aan en door het soppende gras in het pikkedonker naar het toilet. Teruggekomen in mijn hutje zie ik dat de indeling anders is en liggen er 4 ronkende mannen op de bedjes, oeps, verkeerde huisje. Gauw mijn eigen bedje in en heerlijk verder geslapen. De volgende morgen eerst al het regenwater uit de boten laten lopen, de boten naar het water brengen en daar gaan we!


Alles verloopt eigenlijk heel soepel, lekker roeien, sluisje in, bruggetje onderdoor, slippen, volgende sluisje en dan de eerste stop voor een lekkere bak koffie met appeltaart in een prachtige historische boerderij (café Hammingh) waar van alles te zien (KUNST van De Ploeg) en te koop (soep en mosterd) is, oude werktuigen, kortom een hele leuke locatie. Het zou het oudste café van Nederland zijn. Na alles gezien te hebben allemaal de boot weer in en op naar Groningen! Het weer kan echt niet beter, wat een mooie dag, na zo’n periode van kou, wind en regen! In Groningen leggen we aan bij roeivereniging De Hunze, nou, dat is wel een bijzonder luxe accomodatie voor een roeivereniging en de lunch was zonder meer een foto waard, heel erg lekker en ook nog eens vrij gezond volgens mij. Ze hebben daar heel erg hun best voor ons gedaan!


Na de lunch weer uitgerust terug naar Winsum. Daar was ook het diner al gereserveerd en was het weer lekker smullen!
Zaterdag was vrij te besteden en er is gefietst, gewandeld en getraind, mogelijkheden genoeg. Als avondeten deze keer een heerlijke bbq.
Voor zondag had Bert voor ons nog een mooie route uitgestippeld. Lekker roeien door het Hogeland van Groningen met als rustpunt een bezoek aan Borg Verhildersum, een prachtig landhuis van de Groningse landadel met een schitterende tuin. Ook hier stond een heerlijke lunch klaar.


Terug roeien naar Winsum, boten weer afriggeren en opladen, schoonspuiten, fietsen in de auto, snel nog even douchen en naar huis!!
Einde van een fantastisch geslaagd weekend, Bert, Jenny en Barbara ontzettend bedankt voor de organisatie, het was top!!

Een ding heb ik wel geleerd van de oefentocht naar Neck en dit weekend: roeien en lekker eten gaan héél goed samen!!

Judith Friso