Skip to main content

Zaterdag. Nieuwkoopse Plassen – Uithoorn

Weer een geslaagd roeiweekend achter de rug met alles erop en eraan! Het begon als een schoolreisje: allemaal gezellig in de bus naar de plaats vanwaar het allemaal zou gaan gebeuren: De Nieuwkoopse Plassen, roeivereniging De Meije.

Wat een service, de boten waren de dag ervoor al met de botenwagen gebracht en lagen opgeriggerd en wel op ons te wachten.

Eerst koffie met overheerlijke koek en dan instappen en wegvaren.

Wat een mooie natuur! smalle slootjes met hoge rietkragen en volop dotters en waterlelies, een hele kunst voor de stuurlui om ons daar netjes doorheen te laten manoeuvreren.

Dit betekende ook dat we niet hard hoefden te roeien, ook vanwege diverse haakse en smalle bochten waardoor het meer op techniek dan op snelheid aankwam. En ondertussen genieten van de mooie natuur en het heerlijke weer.

Het eerste doel was een recreatie eilandje waar we onze zelf meegebrachte lunch hebben uitgestald. De lunch was de avond ervoor in het Komboffie voorbereid en er was voor ieder wat wils, broodjes, fruit, vleeswaar, salade en zelfs zalm! Heerlijk gegeten en sommigen konden het toch niet laten om even het frisse water in te duiken (Tony en Fred)

Uiteindelijk werden we allemaal nat want na een uurtje varen kwam er een pittige regenbui aanzetten, jammer maar lekker doorpeddelen naar ons einddoel: Uithoorn. Daar kon wie wilde een lekkere douche nemen en vervolgens zijn we naar restaurant Het Rechthuis gewandeld en hebben daar een heerlijk 3-gangen diner genuttigd. Ook was er nog een jarige job (ondergetekende) en die werd nog even verrast met een reuze ijscoupe en feestelijk vuurwerk, wat onder langzalzeleven werd binnengebracht, erg leuk!

Vervolgens weer met de bus naar Zaandam terug, lekker naar bed en dromen van dotters, waterlelies en hopelijk morgen op tijd wakker voor de 2de dag van dit roeifestijn. Op dat moment nog onwetend van het muggen- en/of knuttengeweld dat ons deze dagen flink te pakken had genomen of nog zou nemen. De meesten van ons zijn goed bezocht door deze prikkers. 

Zondag. Uithoorn – Amsterdam

Zondag rijdt kwart voor 8 de bus al weer voor. Het was voor onze chauffeur, een rasechte vissershopper die in Purmerend terecht is gekomen, een van zijn laatste ritten voor zijn pensioen.

Doodstil is het op straat; via Amstelveen zijn we tegen negenen bij  roeivereniging Michiel de Ruyter, waar Bert de tocht voor vandaag nog even snel toelicht; een mooie route, maar vanaf half 2 zwaar onweer en veel regen!

Gauw het water op dus op: 4 C4’s en 1 C2.  Een mooi breed vaarwater tot waar we stuurboord uit de Waver op moesten roeien.

Slingerend door het landschap, riet en veel jong gevogelte, vaak  slippen, liggend net onder de bruggen door en twee handmatig te openen draaibruggetjes; bij de eerste brug treffen we een vrijwilliger op de kant, de tweede brug helaas niet…… Soepel klimt Tony op de kant om alle boten door te laten. 

Oudekerk aan de Amstel ziet er met al zijn terrassen uitnodigend uit, maar: haast!!!! Dus lunchen we ieder in de eigen boot, dobberend op het water.

Uiteindelijk roeien we net voor de eerste spatten de mooie haven van Willem III binnen. Het onweer blijft uit…..

De botenwagen is er al, we riggeren snel alle boten af, laden op en vertrekken naar huis.

De treingangers doen er wat langer over; toch is alles rond theetijd weer opgeruimd. De pizza’s op het programma houden we tegoed. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke foto’s van dit weekend te zien op de website.  

Judith Friso en Joke Gehring