Onder een stralend blauwe hemel verzamelde de roeiafdeling van ZZV zich zondag op het vlot om de doop van de nieuwe boord acht bij te wonen.
Alhoewel nieuw in dit geval een relatief begrip is. De acht is namelijk de afgelopen 4 jaar beschikbaar geweest voor de dames-8 van TeamNL. Het was zelfs de bedoeling dat deze boot in actie zou komen op de Olympische Spelen van Parijs, maar doordat de Nederlandse equipe dit nummer uiteindelijk toch niet ging starten, heeft ‘onze’ acht de afgelopen jaren vooral stil gelegen. Dit betekend dan ook dat deze acht, van Italiaanse botenbouwer Filippi, nog pico bello in orde is.

Maar waarom wilden we eigenlijk een nieuwe acht aanschaffen?
Om dit uit te leggen duiken we kort de vlootgeschiedenis van ZZV in. De nieuwe acht wordt namelijk al de negende acht van onze vereniging en de vierde niet-houten acht.
De eerste niet-houten (carbon) acht van ZZV, en tevens de eerste carbon-acht van Nederland, is de Wil Hietberg. Deze boot werd aangeschaft in 1979, 46 jaar geleden. De Zaanlandsche Zeil Vereeniging was er indertijd ‘als de kippen bij’ om met een flinke zak geld deze carbon-acht voor de neus van de Amsterdamse roeiverenigingen weg te kapen.
De Wil is 3 jaar geleden vanwege haar ouderdom uit de vaart genomen en haar boeg heeft een mooi plekje in het trapportaal van het Komboffie gekregen. De Wil heeft haar laatste diensten bewezen toen de Gerrit op het Noordzeekanaal is gebroken.
De tweede carbon-acht van ZZV is de Gerrit. De Gerrit werd aangeschaft in 1980, 45 jaar geleden, en is van hetzelfde type als de Wil, van firma Carbocraft. De Gerrit is nog steeds in gebruik. Zo zal zij komend weekend nog twee keer starten als scull-acht op de ‘Head of the River Amstel’. De Gerrit is wel aan het einde van haar mogelijkheden gekomen. Ze is in de zomer van 2022 op het Noordzeekanaal gebroken bij het koppelstuk. Ze is toen vakkundig gerepareerd door Lisa en gaat alweer een tijdje mee en zal dat ook hopelijk nog een tijdje doen.
Dan is er nog de Folkert van Zinderen Bakker. Deze derde carbon-acht van onze vereniging, aangeschaft in 2005, was tot vorige week in gebruik als boord-acht in voorbereiding op de Head. De Folkert is een Franse boot van het merk Vega en tot ons grote geluk bestaat deze fabriek nog. Hierdoor was het mogelijk om nog een set scull riggers te bestellen, zodat de Folkert haar carrière kan voortzetten als wedstrijd scull-acht.
De breuk van de Gerrit in zomer 2022 en het afscheid van de Wil hebben het bestuur 3 jaar geleden doen besluiten op zoek te gaan naar een nieuwe acht.
Deze nieuwe acht zal dienst gaan doen als wedstrijd boord-acht, waardoor de Folkert kan worden omgeriggert en als wedstrijd scull-acht gebruikt kan worden. De Gerrit blijft als scull-acht in de vaart voor de gevorderde recreanten.
De financiering
Nadat 3 jaar geleden duidelijk werd dat de vereniging toe was aan een nieuwe acht, hebben we eerst onderzocht of het mogelijk was om een tweedehands acht van een andere vereniging over te nemen. Dit leek ons de voordeligste optie, echter bleek dit niet mogelijk. Achten worden in verenigingen ‘opgeroeid’, net zoals wij dat doen. Dit spreekt dan ook uit bovenstaande vlootgeschiedenis.
Toen een boot van een andere vereniging overnemen niet mogelijk bleek ontstond het plan om tijdens de Olympische zomer van 2024 met de botenwagen naar Parijs af te reizen om te proberen daar een wedstrijdboot op de kop te tikken. We wilden vooraf contact opnemen met een Australische of Amerikaanse ploeg om na de Spelen hun boot over te kopen en zo, naar goed Zaans gebruik, weer een boot voor de neus van andere roeiverenigingen weg te kapen
Dit plan kreeg pas echt gestalte toen Joy en Eric contact hadden gelegd met de firma RoeiGoed. RoeiGoed was namelijk eigenaar van de Holland-acht en leasede deze aan TeamNL. Na de Spelen zou de lease-periode aflopen en doordat wij er tijdig bij waren, kregen wij de eerste optie op de boot. Zo kwamen we al ver voor Parijs in de positie om na de Spelen een tweedehands wedstrijd-acht over te nemen, die (op dit moment) pas 4 jaar oud is.

Echter, zo’n 4 jaar oude acht is nog steeds een kostbare aangelegenheid. Gelukkig hebben we nog een aantal jaren de tijd gehad om het benodigde geld bij elkaar te sparen en konden daardoor deze acht uit eigen middelen bekostigen.
Aangezien een boot altijd zonder riemen wordt verkocht hebben we onze leden de mogelijkheid gegeven om de riemen te sponsoren. Hierop is enthousiast gereageerd door:
Joost van Eck, Remco Nadort, Eric Zwart, Laurens/Sandra de Wit, Rein Willem Gloudemans/ Sabine Kech, Tony Bervoets, Joy/Johan Molenaar en de overige leden van de mannen 8.
En gezien dit succes hebben we vervolgens de leden ook de mogelijkheid geboden om de nieuwe riggers van de Vega te sponsoren. Ook hierop is enthousiast gereageerd door:
Cees Tip/Bente van den Hogen, Joy/Johan Molenaar, Tony Bervoets, Laurens/Sandra de Wit en Eric Zwart.
Ruim 90 % van de kosten aan riemen en riggers is hiermee gedekt. En wij zijn hier natuurlijk zeer content mee.
Maar nu terug naar de doop. En dan maar eerst naar de doper: Olav Molenaar
Olav is zijn roeicarrière op de Voorzaan begonnen als jeugdlid van ZZV. Als snel bleek hij buitengewone aanleg voor het roeien te hebben en maakte hij de overstap naar ‘Het Spaarne’ om daar te gaan wedstrijdroeien. Na een succesvolle tijd als jeugdroeier ging hij tijdens zijn studie naar de VS, waar hij voor de Universiteit US Berkeley mocht roeien.
Terug in Nederland maakt Olav deel uit van TeamNL en werd hij geselecteerd om met de Holland Acht te starten tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Daar wist hij met de Holland Acht een zilveren medaille te winnen.
Begin dit jaar werd Olav uitgeroepen tot Sportman van het jaar 2024 van de Gemeente Zaandam.
Afgelopen najaar heeft Olav een enorm interessante presentatie gegeven bij ons in het Komboffie over roeien als topsport en zijn voorbereidingen en ervaringen op de Olympische Spelen.
De keuze om hem als doper van de nieuwe acht te vragen, was dan ook snel gemaakt.
Voordat Olav de boot kon dopen moest echter eerst de naam nog bekend gemaakt worden.
Binnen onze vereniging kennen we meerdere tradities rondom de naamgeving van onze boten. Zo worden veel boten vernoemd naar molens uit de Zaanse omgeving en worden (met name) achten vernoemd naar aansprekende persoonlijkheden uit de historie van de vereniging.
Voor deze acht, met Olympisch randje, is gekozen voor de naam Olav Molenaar.
De onthulling van de naam was een grote verrassing voor Olav. Hij was er van tevoren namelijk niet van op de hoogte dat de boot naar hem vernoemd zou worden. Olav liet zich echter niet van de wijs brengen en met een emmertje Zaanwater werd de boot gedoopt.

Een combinatie van de mannen- en vrouwen-acht mocht de boot voorroeien terwijl de toeschouwers konden genieten van een feestelijke bubbel.
Komend weekend zal Olav Molenaar twee keer starten op de Head. Zowel onze dames-acht als de mannen-acht gaan hier strijden om de winst. Wij wensen hen allemaal een behouden vaart en een goede wedstrijd!

