Skip to main content

Bij ZZV zijn er meerdere manieren om bezig te zijn met roeien. Iedereen wordt ingedeeld in een team dat in het weekend op een standaard bloktijd gebruik kan maken van de vloot. Daarnaast kan er, bij daglicht, altijd zelfstandig worden geroeid als je afgeroeid bent. Er zijn ergometers die veelal in de winter worden gebruikt. Gedurende het winterseizoen organiseren we spin-trainingen. We nemen deel aan wedstrijden of toertochten en we vullen regelmatig onze prijzenkast bij.

Roeien met instructeurs

Nieuwe leden krijgen een instructeur en extra aandacht om goed en veilig te leren roeien. Het doel is om het S1-examen te halen. Na het behalen van dit examen is het toegestaan om met andere leden van de vereniging een boot af te schrijven om zelfstandig te roeien, zonder instructeur.

Alle leden worden ingedeeld in een team met een coach. Dit team krijgt in het weekend de gelegenheid om samen te roeien op zaterdag of zondagochtend van 09.00-10.30 uur of 10.30-12.00 uur. Deze indeling wordt aan het begin van het seizoen gemaakt. Let op! De tijdsindeling is afhankelijk van de beschikbare instructeurs/coaches en kan wisselen per seizoen.

Vrij roeien

Roeicafé
Gedurende de zomertijd is er op de woensdagavond Roeicafé. Afhankelijk van de zonsondergang verzamelen we rond 19.00 uur op het vlot en roeien dan in gelegenheidsformaties totdat de zon ondergaat. Na het roeien is de bar met terras geopend.

Vrij roeien
Als je het S1 diploma hebt behaald dan kun je, buiten de ingedeelde trainingsuren zelfstandig met andere leden een boot gebruiken om samen te gaan roeien. Enige restrictie is dat er in het donker niet wordt geroeid.

Wintertraining

Tijdens de wintermaanden kan er minder worden geroeid vanwege de vroeg invallende duisternis. Gelukkig zijn er alternatieven.

Ergometeren
Op de vereniging beschikken we over 5 roei-ergometers. Deze ergometers gebruiken we om nieuwe leden te laten kennismaken met de opbouw van de roeihaal. De ergometer is ook een ideaal apparaat voor intensieve duurtrainingen. Voor alle leden staat het vrij om van deze ergometers gebruik te maken. Afschrijven kan via de afschrijfpagina op het ledengedeelte van onze website. We merken dat leden het prettig en motiverend vinden om samen af te spreken voor een ergometer training.

Spinnen
Wij beschikken over 9 eigen spinfietsen. Op passende muziek verzorgen een aantal leden van de vereniging een spin-training op de dinsdag, woensdag- en/of donderdagavond.

Jeugdagenda

Er zijn geen naderende evenementen.

Jeugdroeien

Bij ZZV wordt veel aandacht besteed aan roeien door jeugd en junioren. Jeugdroeiers hebben de leeftijd van 10 t/m 14 jaar en juniorroeiers de leeftijd van 15 t/m 18 jaar. Iedere week worden alle jeugd- en juniorleden in kleine groepjes gecoacht. We proberen hierbij rekening te houden met je leeftijd, je roeiniveau en je roeiambities. Dit zorgt voor een enthousiaste sportieve groep roeiers.
Voor jeugd- en juniorleden worden het hele jaar door binnen de regio ongeveer maandelijks roeiwedstrijden georganiseerd. Dit zijn hele gezellige dagen. Het gebeurt niet zelden dat de jeugd en junioren van ZZV met bronzen, zilveren of zelfs gouden prijzen naar huis gaan.
Wil jij ook een keer komen roeien? We roeien op zaterdagochtend om 10.30 uur en je kunt altijd een afspraak maken om mee te doen met een proefles via: ZZV Jeugdcommissie

Activiteiten

Het ZZV Jeugdbestuur organiseert gedurende het hele jaar verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld bowlen, overnachtingen in het Komboffie, en spelletjes middagen/avonden. Alle activiteiten die wij organiseren, vermelden wij op deze website, hierbij kun je denken aan:

  • De roeilessen aan jeugd en junioren op zaterdagochtend
  • KNRB-roeiwedstrijden gedurende het hele jaar
  • Diverse spelletjesmiddagen en -avonden, vaak in combinatie met een lekkere lunch of etentje
  • ZZV Jeugd- en Juniorenwedstrijden in juni

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeien kun je op 3 compleet verschillende niveaus beoefenen.

  • Roeimarathons
  • Roei Ontmoetingen met Wedstrijdkarakter (ROW)
  • Nationale wedstrijden

Deze wedstrijdvormen worden hieronder toegelicht.
Daarnaast kun je ook nog deelnemen aan toertochten. Toertochten kennen geen wedstrijdkarakter maar kunnen zeker wel heel uitdagend zijn.

Bekijk de wedstrijden en toertochten voor dit jaar

Marathon roeien

Roeimarathons zijn wedstrijden van meer dan 50 kilometer. Dat klinkt als heel lang, maar uitgaande van een gemiddelde snelheid van zo’n 12 kilometer per uur komt het neer op zo’n 4 uur roeien. Daarbij mag in ieder geval met de stuurman gewisseld worden.
Een aantal marathons kan ook in estafette vorm geroeid worden. Dat wil zeggen dat de volledige bemanning gewisseld mag worden. Bijvoorbeeld: een ploeg van 10 mensen roeit een dubbelvier van start naar finish.
Populair bij de ZZV leden zijn de Hart van Holland marathon (90 km. estafette) en de Elfstedentocht (210 km) Een aantal leden roeit meer marathons en doet een gooi naar een hoge klassering in het marathon klassement.

ROW

Roei Ontmoetingen met Wedstrijd karakter

Naast de “nationale wedstrijden” zijn er elk weekeinde wel andere wedstrijden waar we aan mee kunnen doen zonder dat elke dag trainen noodzakelijk is. Deze wedstrijden worden “Roei Ontmoetingen met Wedstrijdkarakter oftewel ROW’s genoemd. Meestal wedstrijden over 4 a 8 kilometer, geroeid op een slingerende rivier waarbij achter elkaar gestart wordt. Door ZZV wordt in grote getale deelgenomen aan deze wedstrijden waarbij de wedstrijden in Leerdam, Alkmaar en Haarlem populair zijn. Een wedstrijd over 6 kilometer duurt een dikke 20 minuten. Een goede basis conditie is noodzakelijk. De ROW’s worden ook in C-boten geroeid. De boten waarin ook de eerste roeilessen gegeven worden. Na de introductie lessen en de eerste maal afroeien kan er dus al snel een wedstrijd geroeid worden.

Bekijk de ROW's, waar ZZV aan deelneemt

Nationale wedstrijden

Het wedstrijdroeien staat in Nederland op een hoog niveau. Om op het hoogste niveau mee te kunnen komen, op de zogenaamde nationale wedstrijden, is heel veel trainingsarbeid nodig (tenminste 7x/week). Dat zijn boottrainingen, kracht en conditie trainingen. Soms zijn er enkele junioren die naar nationale wedstrijden gaan. De meeste nationale wedstrijden worden op de Bosbaan geroeid. Dat zijn dus wedstrijden over de klassieke Olympische afstand van 2000 meter.

In het vroege voorjaar is er altijd wel een uitzending van ZZV naar 2 bijzondere nationale wedstrijden die worden georganiseerd op de Amstel: de Heineken Roeivierkamp en de Head of the River.

Er zijn allerlei categorieën. Naar niveau; naar boottype en naar leeftijd. Behalve in Amsterdam zijn er roeibanen in Tilburg en Rotterdam.

Bekijk de wedstrijden, waar ZZV aan deelneemt

Toerroeien

Toerroeien is roeien over een grotere afstand (15 - 40 km) waarbij het volbrengen van de afstand het primaire doel is.

Onderweg wordt er aangelegd om de accu's weer op te laden.

Vanuit onze vereniging behoren tochten naar West-Knollendam, het Jisperveld en Amsterdam tot de mogelijkheden.

Andere tochten die door onze leden worden geroeid zijn de Horzol en de Weerribben.

Bekijk de toertochten, waar ZZV aan deelneemt